Humabot Challenge – Förberedelserna

Sedan ett par månader tillbaka har det stått ett litet modellkök från IKEA längst in i robotlabbet. Inte så uppseendeväckande, men ändå lite märkligt kan tyckas. Under de veckor som gått har det också dykt upp matvaror på hyllorna. Först var det bara te och müsli, men sen blev det allt från fiskbuljong till kryddnejlikor.

Vad är det som händer i robotlabbet egentligen? Är det någon som har förbarmat sig över NAO-robotarnas odrägliga bostadssituation, och dessutom vill ge dem en sundare start på dagen?

Nej, så är självklart inte fallet. Visst tycker vi mycket om våra NAO-robotar, och försöker att ta väl hand om dem, men de är nog ganska likgiltiga till tanken på ett kök.

I själva verket har vi i FIA förberett oss för tävlingen HUMABOT CHALLENGE, som går ut på att lära robotar laga mat!
http://www.irs.uji.es/humabot/

Vad är HUMABOT CHALLENGE, och varför är det här viktigt?

HUMABOT CHALLENGE är en internationell robottävling som anordnas i samband med konferensen Humanoids 2014 i Madrid, Spanien. Att döma av konferensens program så kommer det finnas stor spridning i både expertis och nationalitet, vilket gör det extra spännande för oss att delta!

Som deltagande lag ska vi alltså få en humanoid (människoformad) robot att utföra 3 uppgifter i ett simulerad miljö av ett kök. Uppgifterna som skall utföras är:

  • Inköpslista:
    – Registrera vilka varor som finns och inte finns i köket.
  • Stek en tomat
    – Plocka upp en tygtomat från bordet och lägg den i en stekpanna.
  • Stäng av spisen
    – Registrera om spisen är på och stäng sedan av rätt platta.

Det kan se ut som enkla uppgifter för en människa, men inom robotiken är objektsigenkänning och interaktion med naturliga miljöer något av det klurigaste man kan hålla på med. Vilket förstås gör den här tävlingen ännu mer spännande! 🙂

En av tankarna med att lära robotar uppgifter som dessa är att utveckla hjälpmedel som kan assistera människor i sina hem. I takt med åldrande befolkningar kommer behovet av sådan teknik att öka, både eftersom det kanske inte kommer finnas tillräckligt många som kan ta hand om de gamla, och också eftersom assistans från en robot, snarare än en människa, tillåter de assisterade att behålla en större känsla av självständighet.

 

Det var lite kort om det! Imorgon bär det alltså av till España med en väldigt taggad tävlingstrupp bestående av Fredrik Löfgren, Fredrik Bengtsson, Tore Haglund och David Bergström! Vi har slitit extra hårt nu den senaste helgen, och hoppas att våra ansträngningar ger utdelning!

Önska oss lycka till!