Humabot Challenge – Tävlingsdags!

Idag inleddes äntligen tävlingen, och vi fick chansen att mäta oss med  våra konkurrenter. Vi var på plats redan strax efter klockan 6 i morse, för att försäkra oss om exklusiv tillgång till köket innan de andra lagen kom dit. Nu var vi inte så lite spända över hur det skulle gå.

stovebutton

Första grenen: Stäng av spisen

Efter att ha slitit halva natten med en kod som vi visste var bra, och troligtvis skulle fungera, var det “bara” implementeringen vi behövde jobba med under dagen. David och Fredrik satt i princip utan paus från klockan 6 på morgonen tills tävlingen började klockan 12, och när det var dags för första ronden visste vi att om vi bara hade haft 20 minuter till så hade vi kunna använda den. (De skrev klart den efteråt). Som tur är så hade vi en annan kod, som inte var lika exakt, men som troligtvis skulle ge oss några poäng i alla fall.

Döm av vår förvåning när Nao gick fram och utförde ett näst intill perfekt beteende. Dryga 18 av 20 möjliga poäng! Vi seglade lätt upp på en förstaplats. Nu var det bara att hålla masken och se till att nästa omgång också går bra.

matvaror

 

Andra grenen: Inköpslistan.

Nu skulle vi alltså känna igen varor i hyllorna. Den här grenen var nästan ren bildbehandling. Ett av de största problemen, som påverkade alla deltagare, var att ljusförhållandena i rummet skiftade ganska mycket på grund av de stora fönstren, så det var nästan omöjligt att träna sin robot med “rätt” ljus. Vi och några andra försökte justera för detta genom att montera starka lampor på huvudet på robotarna, men till ingen nytta.

Jag tror ingen lyckades känna igen mer än ett objekt, men vissa gjorde det snabbare än andra, och fick därför tidsbonus. Efter den här grenen ligger vi fortfarande först, men leder bara med knappa 0.2 poäng!

 

För övrigt var det väldigt mycket folk på robotmässan idag. Presidenten var på besök, och hade ett stort följe TV- och Radioreportrar med sig. Eftersom intervjuobjekten knappt var fler än antalet reportrar blev några av oss också intervjuade av både spanska och franska medier. Vi får se om vi kan hitta de intervjuerna sen och länka här på hemsidan.

kodapanatten

Dagen avslutades på samma vis som den började, att vi satt ensamma i t’vlingslokalen och programmerade Nao. Vi tog första tunnelbanan dit klockan 6:00, och sista tillbaka klockan 01:30. Den här tävlingen är intensiv!

Imorgon är det dags för final! Hoppas att vi kan hålla kvar vår ledning!