Medlemsmail 2014-12-16

Hej medlemmar!

Föreningen växer så det knakar! Nu är vi över 40 medlemmar och det är fantastiskt kul att så många vill lära sig mer om robotar!
Föreningen har många häftiga projekt på gång inför våren. Hoppas ni har lust att vara med på något 🙂

RoboCup Junior 2015

Lördagen den 18 april kommer vi att arrangera den svenska uttagningen i RoboCup Junior. Det kommer lag från hela Sverige som ska delta i tävlingen. Tävlingen riktar sig till barn och ungdomar upp till och med 19 år.
Till detta evenemang behöver vi arbetare, bland annat domare, nattvakter och matpersonal. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av att döma robottävlingar, vi kommer att ha en genomgång veckan innan tävlingen. Svara på detta mail för att få veta mer!
Tips gärna gymnasieskolor och grundskolor som ni tror att kan vara intresserade! Det behövs inte speciellt mycket kunskap för att komma igång, så unga som 10-åringar har lyckats bra!

Firefighting 2015

I samband med RoboCup Junior den 18 April arrangerar vi även en tävling för allmänheten. Vi vill inte bara att barn ska få chansen att bygga robotar, vi vill att alla ska kunna delta. Därför arrangerar vi en öppen tävling som är fristående från RoboCup.
Tävlingen är inspirerad av Trinity College Fire Fighting Home Robot Contest (TCFFHRC) som arrangeras runt om i världen. Ni kan se ett exempel från förra årets tävling i Portugal här: https://www.youtube.com/watch?v=3j5WyJBfeQc
Är det någon som känner sig sugen att delta? Anmälan har precis öppnat på http://robocupjunior.se/?q=team/add ! Tipsa gärna vänner från andra universitet!

Deltagande i RoboCup Major

RoboCup Major världens största robotevenemang med över 4000 deltagare från hela världen. Det är där den senaste forskningen presenteras och lag från hela världen tävlar mot varandra med bland annat fotbollsrobotar och räddningsrobotar.
Vi har pratat med Linköpings Universitet om att sätta ihop ett lag för fotbollstävlingen (Standard Platform League) och fått klartecken. Det finns några doktorander på Computer Vision Lab (http://www.cvl.isy.liu.se/) som är intresserade. Vi behöver dock flera studenter som hjälper till att testar och arbetar med det här under våren.
Är du intresserad? Det är en stor möjlighet att lära sig mer om Nao och lära känna andra robotintresserade personer! Svara på detta mail för att få mer information!

Projektgrupp för labbet

Vi har precis startat upp en projektgrupp för labbet som vi har i B-huset. Jon Dybeck är projektledare och söker medlemmar som vill vara med och utveckla föreningens aktiviteter med Nao och Darwin. Vill du vara med och planera workshops eller andra aktiviteter? Vill du se till att robotarna har det bra och trivs i labbet? Maila Jon på jondy276@student.liu.se så berättar han mer!

Luciauppträdande

I förra medlemsmailet frågade jag efter personer som ville hjälpa till att göra ett bidrag till Y:arnas och D:arnas julkalender. Jon Dybeck, Tore Haglund, Sebastian Gustafsson och jag ägnade några kvällar till att programmera våra robotar till att lussa runt på skolan!
Ni kan se vårt bidrag på https://www.youtube.com/watch?v=Iuptxfi6v7k
Även Corren uppmärksammade klippet och gjorde ett inslag: http://www.corren.se/24corren/?clip=7595499

Artiklar efter vinsten i Humabot

Som vissa kanske vet vann ett lag från FIA VM i matlagning för robotar i November. Under de följande veckorna har vi ställt upp i en mängd olika intervjuer.
Här nedan finns de artiklar som jag kunnat hitta online, ej i någon speciell ordning:

http://corren.se/nyheter/linkoping/liu-roboten-david-en-vinnare-i-koket-7570213.aspx
http://corren.se/24corren/?clip=7585523
http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.604054/1.605384?l=en
http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.604054?l=sv
http://etidning.meralinkoping.se/merlnk/2014/12/02/index.aspx (sida 16)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6034666
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6035369
http://www.dt.se/dalarna/gagnef/fredrik-och-david-vann-vm-i-matlagning

God Jul och gott nytt år önskar styrelsen för Föreningen för Intelligenta Autonoma system!